Kiszerelés: 500 g
A zab egy rendkívül értékes gabonaféle, magas fehérje- és rosttartalommal. Belső értékeit a pelyhesítés után is megőrzi.
A zabpehelylisztet számos módon fel lehet használni a konyhában. Használható péksütemények, palacsinták, kekszek és más sütemények készítéséhez. A liszt textúrája kissé durvább lehet más hagyományos lisztekhez képest, ezért a receptekben néha célszerű más liszttel kombinálni.
A zabpehelyliszt összetett szénhidrátokat tartalmaz legnagyobb mennyiségben, alacsony glikémiás indexű, ami azt jelenti, hogy lassan emeli meg a vércukorszintet, és hosszabb ideig tartó energiát biztosít. Ezért a zabpehelylisztet gyakran ajánlják a vércukorszint stabilizálására és az egészséges testsúly fenntartására törekvő embereknek. A fehérjék és a rostok is segítenek ebben. A magas rosttartalomnak köszönhetően a zabpehely segít megelőzni a székrekedést és csökkenti a vastagbélrák kialakulásának valószínűségét, illetve a béta-glükán nevű vízoldékony rostoknak fontos szerepük van a vér koleszterinszintjének csökkentésében. További előny, hogy a rostok növelik a teltségérzetet, ezzel kitolható a következő étkezés időpontja és csökkenthető az elfogyasztandó adag. Fogyókúra esetén érdemes kihasználni a zabpehely ezen kedvező tulajdonságát.
A zab és a belőle készült termékek ugyan nem tartalmaznak glutént, de gyakran együtt termesztik és dolgozzák fel búzával, rozzsal, árpával, így könnyen szennyeződhet gluténnal. Amennyiben gluténérzékenység áll fenn, érdemes gluténmentes címkével ellátott zabpelyhet vásárolni.
Összetevők: 100% zabpehelyliszt
Átlagos tápérték 100g termékben:
- Energia: 1393kJ / 331kcal
- Zsír: 7,2g
- amelyből telített zsírsavak: 1,4g
- Szénhidrát: 53,8g
- Rost: 10,0g
- Fehérje: 13,1g
- Só: 0,01g
Tárolás: Száraz, hűvös helyen tárolandó!