Felfekvés kezelése

Felfekvés

A decubitus, más néven felfekvés vagy nyomási fekély sok tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős beteget érint. Az otthonukban ápolt betegeknél nagyon nehéz feladat a felfekvés megelőzése, kivédése. A megelőzés nemcsak a fájdalom kivédése miatt nagyon fontos teendő, hanem azért is, mert a kialakuló mély fekély súlyos fertőzés kialakulásához vezethet, ami veszélyeztetheti a beteg életét.


103termék
 

A felfekvés egy olyan bőrbetegség, ami akkor jelentkezik, amikor a bőr állandó nyomás és súrlódás hatásának van kitéve. Leggyakrabban azoknál az embereknél fordul elő, akik hosszú ideig feküdnek, ülnek vagy akik mozgásképtelenek. Az idősek, a mozgássérültek és az ágyhoz kötött betegek jellemzően nagyobb kockázattal rendelkeznek a felfekvések kialakulására.

A felfekvés kezelése magában foglalja a sérült bőr területének ápolását, fertőtlenítését és védőeszközök használatát a további károsodás megelőzése érdekében. A megnövekedett nyomás miatt keletkezett sebeknek megfelelő kezelésre van szükség a bőr regenerálódásának elősegítése érdekében, illetve a szövetek előrehaladó károsodásának elkerülése érdekében.

Többféle felfekvés kezelésére szolgáló eszköz létezik, amelyek segítik a sebek gyógyulását, csökkentik a nyomást a sebek területén és védelmet nyújtanak a további károsodások ellen. Ezek közé tartoznak például a felfekvés megelőzésére szolgáló matracok, párnák és hevederek, valamint a sérült bőr területén használható speciális védőeszközök, mint például felfekvés elleni kenőcsök vagy krémek, hűtő és melegítő gélek.

A hatékony felfekvés kezelése azonban nem csak az eszközök használatáról szól. Fontos, hogy a beteg rendszeres testmozgást végezzen, ha az lehetséges, vagy a testhelyzetét rendszeresen változtassák, hogy csökkentsék a nyomást a sebek területén. Az egészséges étrend és a megfelelő folyadékbevitel is fontos szerepet játszik a bőr egészséges állapotának fenntartásában.

Összességében a felfekvés kezelése és megelőzése sokoldalú és komplex folyamat, amely az egész test egészségi állapotának figyelembevételével jár. Fontos, hogy az időskorúak és a mozgáskorlátozott betegek megfelelő ellátásban részesüljenek, és ne feledkezzünk meg a megelőzésről sem, hogy elkerüljük a felfekvés kialakulását.