Alkoholszondák

Az alkoholszondák olyan eszközök, amelyek segítségével könnyedén és gyorsan meg lehet állapítani, hogy valaki milyen mennyiségű alkoholt fogyasztott. Az eszköz működése egyszerű: az alkoholtartalmú szubsztrátumokat tartalmazó lombikba fújható az illető lélegzetének egy kis része, majd az alkoholszintet célzó anyagok eljuttatják az információt a mérőegységhez. Az alkoholszondák főként a közúti ellenőrzések során kapnak jelentőséget, de egyre gyakrabban használják közösségi eseményeken és otthoni otthoni alkoholtesztelés által is.


12termék 112

Az alkoholszondák olyan műszerek, melyek képesek az emberi testben lévő alkoholszint mérésére. Az ilyen műszerek először a közlekedésbiztonság terén jelentek meg, hiszen a sofőrök alkoholfogyasztása az egyik legveszélyesebb tényező az utakon. Az alkoholszint mérésére alapvetően két típusú eszköz áll rendelkezésünkre: az elektrokémiai és az infravörös alkoholszondák.

Az elektrokémiai alkoholszondák az alkohol mértékegységét a lélegzetből történő mintavétellel határozzák meg. A szonda két elektródát tartalmaz, melyek közül az egyik fedett platinumfelület, a másik pedig másféle anyagból készült. Az alkoholszonda használatakor lélegzetet kell venni a szonda ablakába, ezután az alkohol belép az elektrolit oldatba. Az elektrodametrek érzékenyek az áramló elektromos áramra, így ezek az eszközök megbízható méréseket képesek biztosítani.

Az infravörös alkoholszondák hasonló elven működnek, azonban az alkoholt az infravörös sugárzás segítségével határozzák meg. Az egyszerűbb modellű eszközök már 20 másodperc alatt eredményt adnak, míg a pontosabb modellek akár pár másodperc alatt is mérni tudják az alkoholszintet.

Az alkoholszondák alkalmazása azonban nemcsak a közlekedésbiztonsághoz kapcsolódik, hanem a munkahelyi prevenció is fontos területe az alkalmazásuknak. Az alkoholfogyasztás az egyik legnagyobb ok az ipari balesetekhez és a munkahelyi mulasztásokhoz. Az alkoholszondák alkalmazása segíti a munkahelyi biztonsági személyzet munkáját, hiszen az ilyen eszközökkel meg lehet állapítani, hogy a munkahelyen dolgozó alkalmazottak mennyire alkoholizáltak.

Az alkoholszondák megjelenése nagy haszonnal járt a társadalom számára az egészség védelme és a közlekedésbiztonság terén. Az ilyen eszközöknek köszönhetően számos szervezet és intézmény dolgozik azon, hogy megvédje a közösséget az alkohol okozta balesetektől. Az alkoholszondák azonban csak egy eszköz a probléma megoldására, így még mindig kiemelt figyelemmel kell kezelni azokat a helyzeteket, amikor alkohol okozta balesetek történnek