A pektin egy vízben oldódó élelmi rost, amely természetes formában megtalálható számos gyümölcsben és zöldségben. Folyadékban elkeverve hő hatására gélt képez, így remek sűrítőanyag. Az élelmiszeriparban is gyakran használják zselésítőanyagként, térfogatnövelőként, stabilizátorként.
A pektin az emberi emésztésnek ellenáll, nem bomlik le és szívódik fel a vékonybélben, így nem tekinthető tápanyagforrásnak. Mint rost támogathatja az emésztést, növeli a teltségérzetet.
A pektint leginkább befőzéshez használják, mint sűrítőszer. Segítségével sokkal gyorsabban, percek alatt besűríthető a lekvár vagy dzsem és akár cukormentes változatokhoz is kiválóan alkalmas. A pektin nem befolyásolja a gyümölcsök zamatát, az elkészült lekvárnak nem lesz tőle kellemetlen mellékíze. Attól függően, hogy milyen gyümölcsből készítjük és állagú lekvárt/dzsemet szeretnénk kapni, a 80g-os kiszerelésű pektin kb. 10-12 kg gyümölcs befőzéséhez elegendő. Befőzés közben cukorral vagy édesítőszerrel keverjük el, mielőtt a gyümölcspéphez adjuk. A citromlé növeli a pektin sűrítőerejét és a lekvár színe is szép élénk lesz tőle.
Összetevők: pektin (E440) (citrushéjból)
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
- Energiaérték: 888 kJ / 212 kcal
- Zsír: 0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
- Szénhidrát: 50 g
- Fehérje: 3 g
- Só: 7,5 g
Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Németország.