A zab kimagasló biológiai összetételű gabonaféle. Átlagosan 17 könnyen emészthető fehérjét tartalmaz és a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakból hét jelentős mennyiségben megtalálható a zabfehérjében. A zsírtartalom elérheti a 7 %-ot is, melyben a szervezet számára különösen fontos telítetlen zsírsavakból mintegy 70-80 % található.
Szénhidrát tartalma a többi gabonafélékhez képest a legkisebb, 50-60 %. Jelentős élelmi rost-, ásványi anyag-, és vitaminforrás. A zabbal készített étel nem okoz emésztési rendellenességet, ismételt használata esetén sem idéz elő túllakottsági érzetet. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint segít normális értéken tartani a vércukrot is.
Tápérték 100 g termékben:
energia 1524 kJ (364 kcal)
fehérje 13 g
Szénhidrát:
68,1 g
zsír 7 g