Allergia

Mik azok az allergének?

Allergiásak lehetünk öröklött hajlam miatt – veleszületett vagy tartós kitettség során szerzett túlérzékenység okán. Valójában, szinte bármi kiválthatja a szervezet allergiás reakcióját.

Használhatunk védőfelszerelést, a munkavégzésnek - Pl. kerti munka - megfelelően kesztyűt használhatunk, vagy a napi életvitel során akár védekezhetünk arc-szájmaszkokkal.

Bárhogy is legyen, az antiallergén gyógyszerek enyhítik a tüneteket, ugyanakkor figyelembe kell vennünk a gyógyszerek összetevőit. Például az antihisztamin tartalmú gyógyszerek enyhíthetik az allergiás tüneteket, azonban fáradtak, dekoncentráltak, aluszékonyak leszünk tőlük. Egyes gyógyszerek tájékoztatójában ezért fel is hívják a figyelmet arra, hogy a gyógyszer szedése közben tilos a gépkezelés, vagy a magasban végzett munka.

Ezért is fontos, ha tudjuk, hogy allergiásak vagyunk, akár a gyógyszer kiegészítéseképpen különböző vitaminok és nyomelemek segítségével is vegyük fel a harcot az allergia ellen.

A C-vitamin gátolja a hisztamin termelést. Kutatások igazolják, hogy a szervezet magas C-vitamin szintje csökkenti a hisztamin kiválasztásának mértékét, miközben a szervezet a kibocsátást követően gyorsabban le is bontja azt. Más vizsgálatok rámutattak, hogy a C-vitamin hiányának következtében a vér hisztamin szintje jelentős mértékben megemelkedik. Napi mennyiség: 200 – 400 mg.

A Magnézium segít felszabadítani a tüdőbe vezető, elzáródott légutakat. Egy laboratóriumi vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a súlyos magnéziumhiányban szenvedő állatok vérében a hisztamin-szint allergén anyagok hatására sokkal jobban megemelkedik, mint azoknál az állatoknál, amelyek megfelelő mennyiségű magnéziumhoz jutnak. Fontos, hogy amennyiben magnézium-tabletta segítségével pótolja a szervezete szükségleteit, a teljes bevitt mennyiség ne haladja meg a 350 milligrammot. Ugyanakkor a bőrön át felszívódó magnéziumnak is többféle formája ismert, melyeknél nem kell aggódni a bevitt mennyiség miatt, hiszen kikerülik az emésztőrendszert, így a hasmenés nem jelentkezik. Napi mennyiség: 200 mg.

A D-vitamin segít az allergia elleni harcban. Egy tanulmányban úgy találták, hogy a D-vitamin nem csak segít lecsökkenteni az allergiás reakciót okozó fehérje szintjét a szervezetben, hanem növeli a toleranciát segítő fehérjék termelését is. Bár a napsütés magában elég lenne ahhoz, hogy a testünk megtermelje a számára szükséges D-vitamin mennyiséget, az életmódunk miatt ez szinte sosem jön létre. Napközben fedett helyeken tartózkodunk, amikor pedig napfényre jutunk, napvédő krémekkel akadályozzuk meg a test természetes D-vitamin termelését. A téli hónapokról pedig nem is kell említést tennünk. Ilyenkor csupán étrendi kiegészítésből származó D-vitamin bevitelre számíthatunk. Pedig a  D3-vitamin szerepet játszik a különböző rákos megbetegedésektől is, többek között csökkenti a melanoma kialakulásának esélyét is. Ezen kívül A-vitamin (retinol)  segíthet melanóma ellen. Az A-vitamin szedő embereknél jelentősen kisebb a bőrrák esélye, mint azoknál, akik ezt naponta nem viszik be a szervezetükbe.

E-vitamin azért olyan fontos, mert nélküle nem tudnak rendesen dolgozni a védekezésért felelős sejtek. Ez a vitamin nem csak azokat védi meg a szabad gyökökkel szemben, hanem olyan sejteket is termel, melyek segítik az antitestek képzését.

A B-vitaminoknak jelentős szerepük van az immunvédelemben. A B2-vitamin gátolja az oxidatív stressz kialakulását, a B3-vitamin pedig hozzájárul az orrnyálkahártya integritásához. Utóbbi rendkívül fontos az allergiára jellemző tünetek enyhítése szempontjából.

A bioflavonoidok közeli „rokonságban” állnak a C-vitaminnal, és segíthetnek a szervezetnek lecsökkenteni a kellemetlen tüneteket okozó hisztamin termelését. A bioflavonoidok vegyi összetétele hasonló az asztmás inhalálókban használt gyógyhatású készítményekéhez. A szakértők emiatt is javasolják az olyan, bioflavonoidokban gazdag ételek fogyasztását, mint a citrusfélék, cseresznye, vörös szőlő, brokkoli, a piros- és zöldpaprika, valamint gyógyteák: kamilla, bodza.

Egyik fontos megelőzési tipp, hogy étrendünk is minél több magnéziumot, B-vitaminokat, A-vitamint és C-vitamint tartalmazzon, fogyasszunk különböző probiotikumokat – pl. ilyen a kefír, savanyú káposzta, kovászos uborka - illetve lehetőleg szezon előtt hetekkel elkezdve szedhetünk nagy hatóanyag tartalmú Multivitamint

Másik fontos tipp, hogy igyunk minél több tiszta vizet. A legtöbb allergiás ember megfigyelte magán, hogy napi 3-4 liter víz elfogyasztása esetén egyáltalán nem jelentkezett a szénanáthájuk vagy nagyon enyhe formában. Ebben nagy segítségünkre lehetnek a különböző vízszűrő kancsók

Ha ezeket az alapvető vitaminokat és nyomelemeket beépítjük a napi rutinunkba, visszavághatunk az allergiának és egészségesebb, kényelmesebb életet élhetünk.