A Kókuszolaj teljes egészében növényi alapú zsiradék, amely jól emészthető és koleszterinmentes. Laurinsav tartalma jelentős.
Kb. 25°C-on olvad fel és magas hőállósága miatt sütésnél többször is felhasználható, így egyben gazdaságos is.
Egészséges, mert sütés közben nem szabadulnak fel benne káros anyagok, mint néhány egyéb zsiradékban.
A szervezet nem tárolja el zsírként, azonnal elégeti, és energiát állít elő belőle. Segíti a vitaminok, ásványi anyagok és zsírban oldódó tápanyagok felszívódását, ezért jótékony hatással van az egészségre.
Alkalmas sütemények, tészták készítéséhez is. Sütemények közül a kevert tészták, mint pl. a muffinok, lepények készítésénél helyettesítheti a vajat, a margarint és az olajat.
Vegetáriánus szendvicskrém is készülhet belőle friss zöldfűszerekkel, hagymafélékkel dúsítva.
Hidegen vaj helyettesítésére, szendvicsekhez is használható.